Åklagaren intar en central roll i rättsprocessen. Det är åklagaren som leder polisens arbete med att utreda brottet. Åklagaren har ofta kontakt med både brottsoffret, den misstänkta och eventuella vittnen. Det är åklagarens uppgift att utkräva ansvar av gärningsmannen. Det gör hon genom att till domstolen, när utredningen är klar, ge in en stämningsansökan. Det är i stämningsansökan åklagaren skriver vad hon påstår har hänt och vilken bevisning hon har till stöd för sitt påstående.
Det är åklagaren som leder polisens arbete att utreda brottsanmälan. Det är åklagaren som bestämmer vilka åtgärder som ska vidtas och i vilken ordning. I grova brott använder sig åklagaren ofta av hemliga tvångsmedel, vilket kan handla om t.ex. buggning av ett fordon eller avlyssning av någons mobiltelefon.
Åklagaren kan också fatta beslut om teknisk undersökning, t.ex. analys av en beslagtagen telefon eller sökning av DNA-spår på en viss påstådd brottsplats. Det är också åklagaren som beslutar om någon ska förhöras och till och med anhållas efter förhöret.
Målsägandebiträdet har i vissa mål ett nära samarbete med åklagaren. Det kan t.ex. vara att förmedla en viktig uppgift som brottsoffret berättat för målsägandebiträdet.
Det är i den s.k. stämningsansökan som åklagaren redogör för vad den påstår ha hänt. Stämningsansökan, som ges in till domstolen, blir utgångspunkten för rättegången. Där framgår vilka bevis som åklagaren har. Åklagaren väljer bl.a. ut vilka vittnen som har hörts under förundersökningen som också ska vittna i domstol. Ett vittne är skyldig att inställa sig. Är vittnet orolig för att inställa sig går det att ordna att den vittnar från en annan ort eller att den misstänkte sitter i ett annat rum under vittnesförhöret.
Åklagarens huvuduppgift i domstolen är att bevisa att brottet har begåtts. Det ska vara styrkt utom rimligt tvivel att det som påstås verkligen har hänt. Åklagaren har även till uppgift att redovisa sådant som talar till den misstänktes fördel.
Liljeholmsbron 6 BV
117 39 Stockholm
vxl: 08-94 50 49
info@prioadvokat.se
Kungsgatan 62, 2 tr
753 18 Uppsala
vxl: 018-25 11 05
info@prioadvokat.se
Om du som klient, som också är konsument, är missnöjd med vad Prio Advokatbyrå har utfört för arbete för dig och har debiterat dig i arvode, så finns möjlighet för dig att vända dig till Advokatsamfundets Konsumenttvistnämnd. Först måste du kontakta oss med ditt anspråk och vi är skyldiga att försöka lösa det i samråd med dig. Går inte det, och vår ansvarsförsäkring inte heller aktualiseras, så kan du vända dig till Konsumenttvistnämnden. Du hittar mer information om den här